Tak wygląda spirulina prosto z farmy Windara pod mikroskopem.
O właściwościach przeciwwirusowych spiruliny (arthrospira patensis) przeczytasz więcej tutaj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27067133
Spirulina
Spirulina (Arthrospira platensis) to zielono-niebieska, mikroskopijnej wielkości alga. Ma kształt spiralnego łańcuszka. Jest jedną z najstarszych form życia na naszej planecie. Według naukowców, zamieszkuje ziemię od ok. 3,6 miliardów lat.
- Wysokiej jakości spirulina CRUNCHY – hodowana ekologicznymi metodami, przyjaznymi dla środowiska.
- Jedyna suszona naturalnie – na słońcu – co daje jej dodatkową energię i wyjątkowy smak.
- 100% czysta i bezpieczna, bez wypełniaczy i utwardzaczy, wolna od pochodnych GMO, metali ciężkich i substancji szkodliwych dla organizmu. Nie zawiera glutenu.
Spirulina CRUNCHY to źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, węglowodanów, minerałów, witamin (szczególnie z grupy B), żelaza, magnezu, potasu, makroelementów i mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spirulina zalecana jest w celu uzupełnienia codziennej diety w witaminy i składniki mineralne. Pomaga przy zaburzeniach procesów trawienia, regulowaniu poziomu cukru i cholesterolu we krwi, oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna.*
Chili, masala oraz pieprz dodane do spiruliny działają wygrzewająco na organizm i dodają jej walorów smakowych. Chili ponadto znane jest ze swoich właściwości bakteriobójczych i pomagających regulować wagę (przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej).*
Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Normalizuje przemianę jodu w organizmie.*
Spirulina zaliczana jest do grupy produktów SUPERFOODS. Naukowcy badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat potwierdzili, że jest to najpotężniejsze i najbardziej zrównoważone źródło pożywienia na naszej planecie.**
Jak podaje NASA „Wartość odżywcza 1 grama spiruliny jest równowartością 1 kilograma wybranych owoców i warzyw”.
DLACZEGO CRUNCHY?
Crunchy jest najbardziej wartościową i najbardziej wydajną formą spiruliny. Jest nieprzetworzona, suszona w naturalny sposób – na słońcu. Dzięki temu zawiera największe stężenie dobroczynnych składników, wyjątkową energię i delikatny smak.* Więcej: Dlaczego crunchy?
JAK SIĘ JE CRUNCHY?
Spiruliny CRUNCHY nie musisz gryźć, rozpuszczać, ssać. Możesz ją połknąć popijając wodą z sokiem z cytryny. Witamina C pomoże jeszcze lepiej przyswoić żelazo i inne dobroczynne składniki. Wystarczy 1 łyżeczka od herbaty dziennie (ok. 5 g). Jeśli przyjmujesz spirulinę w tabletkach jest to odpowiednik ok. 16 tabletek.
Spirulina chili crunchy z kasza jaglana fot. Żaneta Geltz z Hipoalergiczni.
Spirulina crunchy – jak jeść spirulinę – połknij popijając wodą z cytryną.
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Spirulina+Arthrospira+platensis