Kurkuma (Curcuma longa) / Turmeric często jest określana jako “królowa przypraw”.
Zwłaszcza w formie proszku jest ona szeroko wykorzystywana w przygotowywaniu potraw. Jej korzenie (kłącza i bulwy) są obgotowywane, suszone i ostatecznie zmielone na proszek. Cechami charakterystycznymi kurkumy są: pieprzowy aromat, wyrazisty smak i złoty kolor.
W Ajurwedzie kurkuma jest cenioną przyprawą ze względu na jej dobroczynne właściwości. Kurkumina, główny składnik kurkumy jest odpowiedzialna za jej żółtą barwę i szerokie terapeutyczne zastosowanie. Do jej właściwości zalicza się: działanie przeciwzapalne i przeciwzakaźne, antyoksydacyjne i antyseptyczne.*
Piperyna (główny składnik pieprzu czarnego) zwiększa przyswajalność kurkuminy do 2000 procent.
Działanie:
- łagodzi bóle mięśni i stawów,*
- antyoksydanty zwalczają wolne rodniki,*
- reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi,*
- stymuluje i wzmacnia układ odpornościowy (zawiera lipopolisacharyd),*
- jest naturalnym antyseptykiem,*
- wspomaga trawienie oraz pracę wątroby, eliminuje toksyny z organizmu,*
- oczyszcza krew,*
- wspomaga funkcjonowanie trzustki.*