Dobroczynne Bakterie
Zaburzoną równowagę w jelitach potrafią przywrócić odpowiednia produkty.
Żywność o właściwościach prebiotyków - Jest to żywność, która dostarcza pokarmu dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Mając ją w diecie, wspomagamy rozwój korzystnych bakterii, hamując rozwój niekorzystnych.
Są to:
- Migdały
- Jabłka
- Czarna porzeczka
- Borówka
- Kakao w proszku
- Herbata zielona
- Niedojrzały banan
- Cebula, czosnek
- Por
- Szparagi
- Kokos i mąka kokosowa
- Korzeń cykorii
- Owies
- Wodorosty
Nie trzeba jeść tych produktów codziennie, należy je odpowiednio rozłożyć w jadłospisie w ciągu tygodnia. Produkty wykazują m. in. działanie na odporność, a działanie to wynika m. in. z wpływu na jelita. A ściślej, na mikrobiom, na korzystne bakterie jelitowe, a z drugiej strony na hamowanie tych niekorzystnych, tworząc równowagę.