MENU
Jesteś tutaj: Blog Dobroczynne Bakterie

Dobroczynne Bakterie

Zaburzoną równowagę w jelitach potrafią przywrócić odpowiednia produkty.
Żywność o właściwościach prebiotyków - Jest to żywność, która dostarcza pokarmu dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Mając ją w diecie, wspomagamy rozwój korzystnych bakterii, hamując rozwój niekorzystnych.

Są to:

  • Migdały
  • Jabłka
  • Czarna porzeczka
  • Borówka
  • Kakao w proszku
  • Herbata zielona
  • Niedojrzały banan
  • Cebula, czosnek
  • Por
  • Szparagi
  • Kokos i mąka kokosowa
  • Korzeń cykorii
  • Owies
  • Wodorosty

Nie trzeba jeść tych produktów codziennie, należy je odpowiednio rozłożyć w jadłospisie w ciągu tygodnia. Produkty wykazują m. in. działanie na odporność, a działanie to wynika m. in. z wpływu na jelita. A ściślej, na mikrobiom, na korzystne bakterie jelitowe, a z drugiej strony na hamowanie tych niekorzystnych, tworząc równowagę.