MENU
Jesteś tutaj: Sklep Zioła Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia

Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia

Stan magazynowy:Stan magazynowy
Cena:
260.00PLN
Dodaj do koszyka
szt
  • Opis
  • Zapytaj o produkt

Opis

Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia

Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks - Cordyceps w płynie - Suplement diety

Zawartość opakowania: 4 ampułki po 30 ml

Składniki: wodny wyciąg z maczugnika 1:10 (Cordyceps sinensis), wodny wyciąg z lakownicy lśniącej 1:3 (Ganoderma lucidum, Reishi), wodny wyciąg z twardziaka jadalnego 1:3 (Lentinula edodes, Shiitake), wodny wyciąg z pędów bambusa 1:2,5 (Bambusa longispiculata), miód, substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Zawartość składników w porcji dziennej (5 ml) 1/6 ampułki t.j. 1 łyżeczka 5 ml
Wyciąg z maczużnika chińskiego  4125 mg
Wyciąg z lakownicy lśniącej (Ganoderma lucidum, Reishi)  330 mg
Wyciąg z twardziaka jadalnego (Lentinula edodes, Shiitake)  330 mg
Wyciąg z pędów bambusa (Bambusa longispiculata)  275 mg

Zalecana porcja dzienna:  5ml (1 łyżeczka, 1/6 ampułki, najlepiej spożyć przed śniadaniem. Stosować przez 1- 2 miesięcy. Po upływie 2 do 3 miesięcy można wznowić stosowanie produktu.

Dlaczego cordyceps jest tak ceniony?
Bardzo dobra opinia o właściwościach cordycepsu ma swoje źródło w starożytnej chińskiej medycynie. Grzyb ten był stosowany już na wiele lat przed Chrystusem, w szczególności w tradycyjnym ziołolecznictwie był wykorzystywany w schorzeniach:

- przewlekłym zmęczeniu,
- wyczerpaniu organizmu,
- infekcjach nerek,
- infekcjach płuc,
- problemach z potencją.

Współcześnie grzyb i jego preparaty wykorzystywany jest w medycynie chińskiej (w Europie brak badań i leków), w chorobach:

- autoimmunologicznych (choroby tarczycy, alergie),
- schorzeniach płuc (stany zapalne, infekcje, astma),
- obniżeniu odporności organizmu o różnej etiologii,
- dermatologicznych (starzenie się skóry, grzybice),
- cukrzycy typu 2,
- choroby wątroby.

Bibliografia:
Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, London 2011

Fohow Oral Liquid – stanowi doskonałe połączenie tradycyjnej medycyny chińskiej i współczesnych zdobyczy nauki. Należy przy tym wyjaśnić, że tradycyjna chińska farmacja różni się znacząco od współczesnej farmakologii zachodniej. Podczas, gdy medycyna chińska kładzie nacisk na holistyczne podejście do pacjenta w celu zdiagnozowania przyczyn jego dolegliwości, to w leczeniu opartym na współczesnych standardach europejskich choroby tłumi się wykorzystując do tego celu antybiotyki i inne grupy leków.

Eliksir Fohow Oral Liquid w swoim składzie zawiera:

1. Fohow Linchzhi (Ganoderma lucidum, Reishi) – linchzhi wpływa na układ odpornościowy człowieka powodując jego lepsza prace i wzmocnienie odporności. Obecnie jest to jedyny preparat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który przenika pięć podstawowych meridianów (serce, płuca, śledziona, wątroba, żołądek).

2. Cordyceps chiński (maczużnik chiński, cordyceps sinensis) - to filar „trójcy chińskich pereł” obok żeń-szenia i poroża. Szczególnie cenniony jest cordyceps pochodzący z Tybetu. Grzyb ten jest owiany tajemnica, narosło wokół niego wiele mitów, ponieważ grzyb ten jest równocześnie przedstawicielem świata zwierząt i roślin, a jego rozwój przebiega pod ziemią.

3. Shiitake (grzyby zima, Lentinula edodes, Lentinus edodes, Agaricus edodes) – grzyb o specyficznym zapachu. W niektórych częściach świata nazywany jest pokarmem cesarza. Shiitake jest bardzo cenny ze względu na wysoką zawartość białek, aminokwasów, kwasów aminowych, witamin z grupy B.

Eliksir Fohow od innych dostępnych na rynku preparatów odróżnia zawartość surowca o doskonałej jakości, idealnie zbilansowana receptura i wykorzystanie współczesnych technologii. Wszystko to sprawia, że Eliksir Fohow jest najskuteczniejszym preparatem cordycepsu do picia.

Stosowanie:
Eliksir Fohow Oral Liquid powinien być spożywany rano (między godziną 6 a 9), bezpośrednio po przebudzeniu. Przed wypiciem należy oczyścić jamę ustną, usunąć nalot z języka i wypić pół szklanki ciepłej wody. Butelkę wstrząsnąć przed użyciem.
Otwarte butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zalecana dawka dla osób dorosłych to 5 ml dziennie przez okres jednego do dwóch miesięcy. U dzieci stosuje się odpowiednio mniejsze dawki.


Składniki:
Cordiceps sinensis - 75%, Shiitake - 6%, Linchzhi - 6%, młode pędy bambusa - 5%, miód - 2%

Oryginalne produkty Fohow Feniks - Tradycyjna Medycyna Chińska.

Producent:
FOHOW Health Products Co., Ltd., Chiny
245 Long xia road, Dou men district, Zhuhai, Guangdong province

Lakownica lśniąca składnik Fohow Oral Liquid - właściwości:
- wzmocnienie odporności,
- utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu,
- wzmocnienie układu krążenia.

Ganoderma lucidum to jedna z kluczowych roślin wykorzystywanych w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Unikalne właściwości grzyba były wykorzystywane już w czasach starożytnych. W zalezności od szerokości geograficznej grzyb jest różnie nazywany: Reishi w Japonii, ling zhi w Chinach czy lakownica lśniąca w Polsce. Nazwy ludowe to grzyb mocy duchowej lub grzyb rosnący na kamieniu oraz grzyb dziesieciotysiącletni.

Reishi jest grzybem jadalnym, ale jego specyficzny gorzki smak nie odpowiada wszystkim smakoszom grzybów. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej grzyb ten jest jednym z filarów ziołolecznictwa. Historia wykorzystania lakownicy lśniącej sięga czasów starożytnych, o czym świadczą zapisy w chińskiej farmakopedii – zgodnie z nią roślina ta przedłuża młodość oraz życie.

W składzie grzyba znajduje się wiele związków – polisacharydy, tri terpeny, cholina, betaina, kwas lignocerynowy, kwas stearynowy, kwas pirofosfatydowyoraz triterpeny. Polisachardy wykazują działanie immunostymulujące, obniżają ciśnienie krwi i hamują syntezę cholesterolu. Dodatkowo inhibitują uwalnianie histaminy. Nieco odmiennie działają tri terpeny, których wartość upatruje się przede wszystkim w działaniu cytotoksycznym i przeciwutleniającym. Właściwości te sprawiają, że grzyba zalicza się do naturalnych antyoksydantów.

Ling zhi został sklasyfikowany również jako adaptogen, ponieważ posiada właściwości wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego.


Cordyceps sinesis (maczużnik chiński) główny składnik Fohow Oral Liquid – opis gatunku
W ujęciu taksonometrycznym cordyceps sinensis należy do grzybów wyższych. Podobnie, jak pozostałe grzyby z gatunku cordyceps, jest to strzępkowa anamorfa workowców(Ascomycetes) należących do rodziny buławinkowatych (Clavicipitales). Co ciekawe, w warunkach naturalnych owocniki grzyba cordyceps simensie zbierane są wyłącznie w dwóch miejscach na świecie: w Tybecie i Nepalu na wysokości powyżej 3000 m. W środowisku naturalnym grzyb pasożytuje na 30 różnych gatunkach gąsienic, które w trakcie mroźnej zimy bytują w stadium larwalnym do 15 cm pod ziemią. Dopiero na jesień zachodzi chemiczna reakcja miedzy zarodnikami grzyba i oskórkiem larwy ćmy. Zainfekowane larwy zostają pod powierzchnią, lecz grzyb powoli wyciąga je ku górze. Wraz z początkiem lata w kolejnym roku grzyb przerasta wnętrza owadów i następuje w nich rozwój młodego owocnika, który wyrasta ponad ziemię.

Rdzenni mieszkańcy Tybetu nadali cordycepsowi własną nazwę – yartsagunbu, która oznacza letnią trawę i zimowego robaka równocześnie. Zbiory zaczynają się w maju i trwają około 1,5 miesiąca. Zbieraniem grzybów zajmują się ludność całych wsi, a rosnąca wartość handlowa sprawiła, że zbiory te stały się podstawą utrzymania przez kolejny rok. Niestety tak liczne zbiory przyczyniają się do ograniczenia występowania grzyba, a ekolodzy obawiają się, że w kolejnych latach grzybnia zostanie całkowicie wyeksploatowana i zdegradowana powodując całkowity zanik grzyba w naturalnych warunkach.
 

spółcześnie zainteresowanie grzybem cordyceps sinensis rozpoczęło się w roku 1993 w trakcie olimpiady w Seulu, na skutek afery dopingowej. Warto nadmienić, że lata dziewięćdziesiąte ubiegłego stulecia to okres rozwoju żywności funkcjonalnej. Długa histria wykorzystania cordycespu przez tradycyjną chińską medycynę sprawiła, ze zainteresowały się nim światowe laboratoria. Nawet Amerykańska Akademia Nauk sklasyfikowała go jako potencjalnie zdrowotny, co oznacza że potencjalnie pomaga utrzymać dobra kondycję fizyczną i zapobiegać chorobom, lecz nie jest lekarstwem.

Duże zapotrzebowanie na aktywne składniki maczużnika chińskiego sprawiły, że jest on obecnie uprawiany na an amorficznych grzybniach w specjalnie do tego służących bioreaktorach. Produkcja wynosi około 10 mln. ton rocznie. Wraz z rozwojem biotechnologii z uprawy wykluczono konieczność użycia larw ćmy. Mimo to, pozyskiwane w ten sposób grzyby cechuje wysoka zawartość ich najcenniejszego składnika – korydycepiny. Zawartość składników aktywnych w grzybach hodowlanych wynosi 100-4000 (μg/g) kordycepiny i 1500-3700 (μg/g) adenozyny. Do pozostałych cennych składników grzyba należą: polisacharydy, D-mannitol, witaminy A, B, C,E, aminokwasy, sterole i składniki mineralne.

Preparaty uzyskiwane z hodowli wykorzystywane są we wspomaganiu procesów terapii nowotworów i hipoglikemii. W ostatnich latach nasila się zainteresowanie kordycepiną jako ewentualnym składnikiem leków mających oddziaływać na układ odpornościowy i  mobilizować go do walki z nowotworem oraz cukrzycą. Badania szczególnie licznie prowadzone są w Chinach, lecz nie spełniają one norm europejskich czy amerykańskich z powodu odmiennej metodologii badań.


Shiitake (Twardziak jadalny, Lentilula edodes)

Lentinula edodes tradycyjnie występuje na terenie Dalekiego wschodu: Japonii, Korei i Chin. W mniejszej ilości występuje również na Borneo, w Wietnami, Tajlandii czy Birmie. Powszechnie znana jest jego japońska nazwa shiitake, która etymologicznie wywodzi się od słów „shii” – oznaczającego nazwę drzewa będącego żywicielem shiitake, i take – grzyb. Polska nazwa to twardziak jadalny.

Zapisy historyczne dotyczące shiitake po raz pierwszy odnotowane zostały w roku 199, kiedy to plemię Kyusuyu podarowało grzyby japońskiemu cesarzowi. Przypuszcza się jednak, że grzyb ten był już wcześniej znany w Chinach. Nie budzi natomiast wątpliwości fakt, że uprawa hodowlana wywodzi się z Chin, a pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z X w n.e. W okresie panowania dynastii Ming (1368 – 1644) uważano, że grzyby te pomagają zachować wigor i siły witalne. Przez długi okres czasu były dostępne tylko dla rodziny cesarskiej, a zapasy grzybów były pilnie strzeżone.

Grzyby shiitake cieszą się wielką popularnością na całym świecie. Jej przyczyn upatruje się w walorach smakowych, wartościach odżywczych i dekoracyjnemu wyglądowi. Uprawiany jest podobnie jak znana Polakom pieczarka, a uprawa możliwa jest na niemal wszystkich szerokościach geograficznych – uprawia się go również w Polsce. Masowa produkcja odbywa się jednak w Japonii. A grzyb ten stał się jednym z najbardziej popularnych grzybów uprawianych przemysłowo.

Poza walorami smakowymi, shiitake ma również bardzo interesujący skład: zawiera białko i liczne aminokwasy. Aminokwasy wchodzą w skład białek wszystkich organizmów żywych, a proporcje aminokwasów w białku shiitake uważane są za doskonałe. Grzyby bogate są w szczególnie pożadany przez człowieka aminokwas – kwas glutaminowy. Dodatkowo shiitake zawierają sporą ilość lizyny i leucyny – aminokwasów, które nie występują w produktach zbożowych.

Tłuszcz stanowi około 4% suchej masy grzyba, a znajdujące się w nim kwasy tłuszczone nalezą do grupy kwasów nasyconych.

Świeże grzyby zawierają pomiędzy 50 a 80% węglowodanów, natomiast w suszonych jest ich już o około 20% mniej. W składzie grzyba zawiera się również chityna (7-8%), oraz błonnik (30%). Dodatkowo twardziak jadalny jest bogaty w witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminę D3 oraz pierwiastki: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź. O wartości zdrowotnej grzyba decyduje jednak lentinan związek organiczny z grupy β-glukanów, polisacharyd D-glukozy. Drugim składnikiem aktywnym biologicznie jest LEM (Lentinus edodes cymelium), stanowiący roztwór wodny pozyskiwany ze sproszkowanej grzybni. Najwazniejszą część LEM stanowi kompleks proteinowo-sacharydowy, na który składa się: fruktoza, glukoza, arabinoza, galaktoza i mannoza. Dodatkowo w składzie LEM zawarte są:
- pochodne kwasu nukleinowego,
- witaminy z grupy B,
- ergosterol (prowitamina D2),
- purynowe alkaloidy,
- ligniny,
- białka,
- węglowodany,
- lipidy,
- kwasy organiczne,
- kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, linolenowy, stearynowy, tetradekanowy, mirystynowy),
- witamina C,
- kwas foliowy,
- związki aromatyczne,
- błonnik,
- składniki mineralne.

Cordyceps

Cordyceps w profilaktyce przeziębień
Kordyceps to ziele wykorzystywane w tradycyjnej chińskiej medycynie od starożytności. Obecnie wiemy, że do jego unikalnych właściwości należy pobudzanie układu immunologicznego do większej wydajności. Mechanizm działania kordycepsu w tym zakresie opiera się na immunomodulacji – poprzez pobudzenie makrofagów i czynników prozapalnych wzmagana jest odporność. Dodatkowo kordyceps posiada wyjątkowe składniki aktywne biologicznie, które syntetyzują związki biobójcze uczestniczące w reakcjach syntezy kwasów nukleinowych (bakterie i wirusy nie mają związków pozwalających na ich regenerację).
Innym mechanizmem sprzyjającym wspieraniu organizmu w walce z przeziębieniem z wykorzystaniem kordycepsu jest jego działanie polegające na blokowaniu wydzielania śluzu z drzewa okrzeli i płuc.
 
Dlaczego profilaktyka z dziedziny terapii naturalnej?
Wykorzystanie naturalnych metod profilaktyki w przeziębieniu ma swoje głębokie uzasadnienie narastającą we współczesnych społeczeństwach lekoopornością. Ponadto, przeziębienie jest chorobą wirusową, a więc bezskuteczne w walce z nim są antybiotyki, a budowanie odporności organizmu ma w przeziębieniu kluczowe znaczenie.
Terapie naturalne od kilkunastu lat cieszą się coraz większym zainteresowaniem nowoczesnej medycyny. Prowadzi się wiele badań, które potwierdzają skuteczność dawnych specyfików. Kordyceps jest w tym aspekcie jednym z najlepiej przebadanych fitoterapeutków, i to zarówno na rodzimym, jak i światowym gruncie. Niektórzy autorzy nazywają go specyficznym adaptogenem z powodu jego rozlicznych prozdrowotnych właściwości.



Bibliografia:
1. Karpińska E., Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps, Postępy Fitoterapii 2011, nr 4, s. 254 i n.
2. Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości., Białystok 2015
3. Kwieciński A., Fitoterapia przeziębienia ze szczególnym uwzględnieniem czosnku, Farmaceutyczny Przegląd Naukowy 2007, nr 78.

Zapytaj o produkt

Nasi klienci kupili także