MENU
Jesteś tutaj: Sklep Atmalife Minerały Zakwas Chlebowy BIO FERMENT - Innowacja ZAKWAS CHLEBOWY, INNOWACYJNA FORMUŁA, DO RÓŻNYCH MĄK, BIO FERMENT

Zakwas Chlebowy BIO FERMENT - Innowacja ZAKWAS CHLEBOWY, INNOWACYJNA FORMUŁA, DO RÓŻNYCH MĄK, BIO FERMENT

Cena:
99.88PLN
Dodaj do koszyka
szt
  • Opis
  • Zapytaj o produkt

Opis

Co to jest zakwas?

Co to jest zakwas?

Zakwas chlebowy to mieszanka mąki i wody poddana fermentacji, po której staje się naturalnym środkiem spulchniającym i zakwaszającym ciasto na chleb. Występuje w nim wiele rodzajów bakterii odpowiedzialnych za wytwarzania np. kwasu mlekowego. Dlatego wypieki oparte na zakwasie mają specyficzny smak i zapach, dłużej pozostają świeże. Pieczywo na zakwasie chlebowym jest szczególnie zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę. Tego typu chleb posiada niższy niż w przypadku innych rodzajów pieczywa indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny. Chleb na zakwasie chlebowym to źródło witamin z grupy B, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika, cukrów i minerałów - potasu, sodu, selenu, wapnia i żelaza. Obecność w zakwasie chlebowym bakterii kwasu mlekowego sprawia, że chleb na zakwasie wykazuje również właściwości antyoksydacyjne.

  • Zakwas zawiera organiczne, niemodyfikowane genetycznie, ekologiczne kultury bakterii i drożdży. Przechowywanie zakwasu Zakwas należy przechowywać w lodówce w niedokręconym, szklanym słoiku. Powinien zachować swoje właściwości przez około tydzień. Dokarmianie zakwasu Zakwas musi być dokarmiany aby „przeżył”. Dokarmianie polega na dodawaniu do zakwasu mąki i wody w proporcji 100 g mąki i 100 g wody. Zakwas dokarmiamy zawsze przed pieczeniem. Jeśli nie zamierzamy piec chleba, to zakwas należy dokarmić raz na tydzień.
  • Jak przygotować zakwas: - 6 łyżek mąki wsypać do naczynia - 1 saszetka zakwasu Bioferment Sun&Food - Dobrze wymieszać, dolewając 300 ml letniej wody Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny Organiczne, ekologiczne i niemodyfikowane genetycznie kultury bakterii i drożdży
  • Organiczne, ekologiczne i niemodyfikowane genetycznie kultury bakterii i drożdży l Bio Backhefen l Lactobacillus plantarum l Lactococcus lactis l Leuconostoc l Streptococcus thermophilus l Lactobacillus 

Żywe mikroorganizmy

Żywe mikroorganizmy zawarte w zakwasie metabolizują skrobię z mąki i tworzą kwasy i dwutlenek węgla. To sprawia, że zakwas staje się kwaśny, a później chleb rozluźnia się. Już kilka tysięcy lat temu ludzie odkryli ten proces i zakwaszali mąki poprzez fermentację. Służył do warzenia piwa lub pieczenia chleba. W zasadzie potrzebujesz tylko kilku prostych składników: mąki, wody i zakwasu.
Zakwas - mieszanka mąki, wody i żywych mikroorganizmów służy do „zaszczepienia” głównego ciasta. Starter to resztki zakwasu, które nie są pieczone, ale przechowywane do późniejszego wykorzystania. Możesz łatwo zrobić zakwas sam z mąki i wody i wyhodować go na dojrzały, aktywny zakwas.
Z tej kultury zakwasowej można przygotować wszystkie rodzaje zbóż: pszenicę, żyto, a także mąki bezglutenowe. Jeśli pieczesz rzadziej, możesz też zamrozić trochę zakwasu – może jako „rezerwę” na wypadek, gdyby coś poszło nie tak. Następnie rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej i ponownie przygotować z 6 łyżkami mąki i 300 ml wody.
 
Ta innowacja drożdżowa inspiruje nie tylko piekarzy hobbystów. Maksymalna moc drożdży dzięki wyjątkowym kulkom drożdżowym. Bardzo mocna i stabilna dla wyjątkowo puszystego ciasta i puszystego wyglądu. Solidna i niewrażliwa na temperaturę, czas i wilgoć. Na pewno sukces.
 

Ta innowacja drożdżowa inspiruje nie tylko piekarzy hobbystów.

Ta innowacja drożdżowa inspiruje nie tylko piekarzy hobbystów.
Bardzo mocna i stabilna dla wyjątkowo puszystego ciasta i puszystego wyglądu. Solidna i niewrażliwa na temperaturę, czas i wilgoć. Na pewno sukces.   
 
 
Dla wielu osób domowe pieczywo na zakwasie nie ma sobie równych. Jednak przygotowywanie takiego chleba wiąże się z koniecznością regularnego dokarmiania zakwasu, przez co robi się go sporo w krótkim czasie. Jak wykorzystać nadmiar, by uniknąć wyrzucania zakwasu? Sprawdź nasze propozycje!  
 
 
Nadmiar zakwasu można wykorzystać na kilka sposobów. W pierwszej kolejności mogą być to inne rodzaje pieczywa, np. bułki czy bagietki. Zakwas sprawdzi się także do przygotowania słodkich wypieków, takich jak naleśniki, gofry czy ciasteczka. Zakwas można z powodzeniem wykorzystać w przepisach z udziałem drożdży piekarniczych. W prosty sposób można także przygotować żurek.        
 
Żurek na zakwasie     
 
Nic nie stoi na przeszkodzie, by z zakwasu na chleb ugotować żurek. W pierwszej kolejności należy rozcieńczyć zakwas do pożądanej przez nas kwaśności, a następnie całość zagotować.
 
Zakwas na żur z zakwasu chlebowego
 
Bazą do przygotowania zakwasu na zakwas chlebowy i na żurek są te same produkty – mąka oraz woda. Różnią się one między sobą proporcjami. Aby z zakwasu chlebowego przygotować zakwas na żur wystarczy rozrobić go z wodą i dodać czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie.
 
Krakersy domowe na zakwasie    
Z dodatkiem zakwasu na chleb można przygotować aromatyczne i chrupiące krakersy. Można je podawać bez dodatków lub przed pieczeniem posypać solą, sezamem, makiem czy ulubioną mieszanką przypraw, np. curry. Będą doskonałą przekąską podczas rodzinnego oglądania filmów czy spotkania w gronie przyjaciół.
Bułeczki na zakwasie 
 
Miłośnicy świeżych bułek na śniadanie mogą upiec je samodzielnie właśnie z dodatkiem zakwasu. Będą one lekkie i puszyste. Dodatkowo można poeksperymentować z rodzajami mąk, np. gryczaną, kukurydzianą czy orkiszową. Można dodać również różnego rodzaju nasiona oraz przyprawy. Bułki na zakwasie z bazylią i suszonymi pomidorami doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Niewielka zmiana całkowicie odmieni smak zwykłej bułki. By jeszcze bardziej urozmaicić posiłek i zaskoczyć bliskich, pieczywo można uformować w różne kształty. Od obwarzanka, przez bagietkę, aż do zawijanego precla.
 
Jak zrobić takie bułeczki? Wystarczy wymieszać zakwas z wodą i drożdżami, a następnie dodać sól i oliwę. Na końcu powoli dosypywać mąkę i cały czas mieszać ciasto w robocie kuchennym lub wyrabiać ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, a następnie uformować kształt pieczywa. Piec w 220°C przez 10-12 min. Powodzenia!
 
Jak widzisz, nadmiar zakwasu na chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Warto o to zadbać, szczególnie jeśli bliski jest Ci styl gotowania w duchu less waste, by unikać marnowania żywności.
 
Pizza na zakwasie
 
Sekrety dobrej włoskiej pizzy można zgłębiać całe życie, a ja po wielu latach eksperymentowania w tym zakresie mam już swoje ulubione rozwiązania. Niesamowicie lubię ciasto na włoską, cieniutką pizzę, inspirowaną cieniutkim włoskim plackiem. Robi się je z naprawdę niewielką ilością drożdży, a sekretem tamtego przepisu jest jego bardzo powolne wyrastanie w lodówce. Odpowiednio zrobione cienkie ciasto jest dość proste przy rozciąganiu, nie wraca uparcie do innego kształtu, dzięki temu możemy naprawdę w prosty sposób zrobić piękny duży placek który jest idealnie cienki.
 
Wiem, że wiele/wielu z Was już spróbowało tego przepisu, a jeśli jeszcze nie to zapraszam koniecznie tu: włoska pizza na cienkim cieście.
Ten proces dokarmienia zakwasu musisz zrobić na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego, czyli np wieczorem dnia poprzedniego. Do zakwasu dodaj mąkę i wodę i dokładnie wymieszaj, włóż do większej miseczki lub słoja (zakwas urośnie) i przykryj folią spożywczą.
 
Uwaga: możesz skrócić ten proces, jeśli akurat masz zakwas który odświeżałaś/eś około 12-15 h wcześniej. Co to oznacza? Nie chodzi mi o tradycyjne dokarmianie kiedy do np 100 -200 g zakwasu dodajesz kolejne 60g mąki i 60 g wody. Chodzi o moment kiedy zostawiasz tylko część zakwasu np około 40-50 g i dodajesz sporą ilość świeżej mąki i wody (około 80-100g każdego). Ja raz na 2-3 tygodnie przynajmniej odświeżam swój zakwas właśnie w ten sposób i to też doskonały sposób aby wykorzystać go wtedy na pizzę. Weź wtedy 120 g gotowego odświeżonego zakwasu.
 
Składniki ciasto:
– 500 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania*
– 100 g mąki żytniej typ 720
– 370 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 14 g soli
– opcjonalnie: semolina do podsypywania
 
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Zapytaj o produkt

Nasi klienci kupili także