Kapusta Bomba Witaminowa
Sulforafan, składnik zawarty w kapuście białej ma działanie przeciwrakowe. ▸ Hamuje namnażanie się komórek nowotworowych i ogranicza żywotność raka przez wyzwalanie apoptozy. ▸ Sulforafan hamuje proces angiogenezy sprzyjający rozwojowi zmian nowotworowym. ▸ Jest o tyle ciekawą cząsteczką, że potrafi hamować przerzuty komórek rakowych. Problemem nr 1 u pacjentów onkologicznych są właśnie przerzuty. Sulforafan jest skuteczną, jak i bezpieczną cząsteczką w walce z rakiem i zapobieganiu mu. Dlatego we współczesnej dietetyce klinicznej sulforafan stosuje się coraz powszechniej. Z jedzenia. Z żadnych suplementów. Jednym z jego źródeł jest kapusta. Biała lub czerwona. Spożywanie kapusty już tylko raz w tygodniu okazuje się mieć istotne przełożenie na prewencję nowotworów. Szczególnie dotyczy to nowotworów jelita grubego. Tak samo działa sok z kapusty. Kapusta kiszona również.
Sok z kapusty przy okazji ochrony przed nowotworami pomaga w chorobie wrzodowej, cukrzycy, marskości wątroby, zapaleniu stawów. Poprawia wydzielanie soków żołądkowych, przez co uskutecznia procesy trawienne. Podobnie działają Orócz kapusty białej jest kapusta czerwona, brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiew, rzeżucha, gorczyca i brukiew. Warto je spożywać praktycznie przez cały rok w każdej postaci: surowe, kiszone, gotowane. Na Zdrowie
Co robi sulforafan z kapusty?
Skąd go brać?
inne warzywa z tej rodziny