MENU
Jesteś tutaj: Kontakt Blog Masło

Masło

Wpływ masła na zdrowie jest chociażby za sprawą kwasu tłuszczowego CLA, inaczej sprzężonego kwasu linolowego.

Kwas ten jest zupełnie niedocenianym składnikiem diety, choć literatura wskazuje na jego dużą wagę dla zdrowia.

Zresztą, w odróżnieniu od twardych margaryn, masło stanowi całkowicie naturalny, nieprzetworzony produkt.

Inny cytat z Chemii żywności:

Masło jest tłuszczem „dziewiczym”, czyli który pozyskuje się wyłącznie z surowców naturalnych, wyłącznie metodami mechanicznymi, w warunkach zapobiegających niepożądanym zmianom składu i jego struktury.
W stosunku do tłuszczów i olejów „dziewiczych” dopuszcza się jedynie przemywanie wodą, filtrowanie i wirowanie. Tylko takie operacje są stosowane przy wytwarzaniu masła. Z tłuszczów „dziewiczych” niczego nie można usuwać, ani też niczego nie wolno do nich dodawać.

Wyznacznikiem tego, czy kupujemy autentyczne masło jest zadeklarowana na opakowaniu procentowa zawartość tłuszczu.

Jeśli ma 82-procentową zawartości tłuszczu, to oznacza, że jest to autentyczne masło. Po takie sięgajmy.

Czasami kupione masło może leżeć rozpakowane przez dłuższy czas, ponieważ nie zdążymy go zjeść.

Warto więc wiedzieć, jak rozpoznać przeterminowane masło.

Cytując ponownie Chemię żywności gdy masło zaczyna się psuć informuje nas o tym.

Wydziela wolny kwas masłowy o przykrym i trwałym zapachu.

Oznacza to, że przy pierwszych objawach jełczenia masło „ostrzega” konsumenta: uważaj – nie jedz – już się zaczynam psuć”, czego świadectwem jest właśnie niepożądany zapach pochodzący od śladowych ilości uwalnianego kwasu masłowego.

Inne naturalne tłuszcze zwierzęce i oleje roślinne nie mają takiej funkcji ostrzegawczej.

Masło zatem uznaje się za zdrowy produkt.