Dieta Śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska reguluje ciśnienie krwi, profil lipidowy, wrażliwość na insulinę, obniża ryzyko chorób krążenia i wielu innych. Na diecie śródziemnomorskiej obniża się hs-CRP czyli wskaźnik mówiący o stopniu ogólnoustrojowego stanu zapalnego, czyli podłożu wielu chorób przewlekłych. Dieta śródziemnomorska o obniżonej zawartości węglowodanów ze źródeł zbożowych jest prawdopodobnie najbardziej skuteczna. Szczególnie w leczeniu cukrzycy typu 2. Co cechuje kulturę odżywiania się w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. ☑ Trzy główne posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) i ewentualnie jedną lub dwie przekąski pomiędzy, zależnie od tego, jak aktywny tryb życia prowadzimy. ☑ Staramy się jeść przy stole z innymi domownikami, nie sami przed komputerem czy telewizorem. Nastrój ma być pogodny, jeść należy spokojnie, bez pośpiechu. ☑ Skupiamy się na urozmaicaniu jadłospisu. ☑ O ile to tylko możliwe, jemy produkty sezonowe, lokalnie sprzedawane, na bazarach, u blisko mieszkających rolników. ☑ Do każdego posiłku lub przynajmniej do większości posiłków należy mieć jakieś warzywo lub owoc. ☑ Nie żałować sobie dobrych orzechów, najlepiej z certyfikatem ekologicznym. Nie żałować sobie także roślin strączkowych, tych się zjada dużo w krajach śródziemnomorskich. ☑ Czosnek, cebula, oliwki i oliwa z oliwek – te produkty są w użyciu cały rok, na co dzień. W krajach śródziemnomorskich jest duża sezonowość produktów, ale te cztery składniki są jadane przez cały rok. Warto wiedzieć, że przygotowywanie potraw w krajach śródziemnomorskich (zup i na przykład potraw na bazie ryżu) zaczyna się od usmażenia cebuli i/lub czosnku na oliwie, często dodając plastry lub kostki pomidora. Dzięki tej diecie wzmocniona zostanie odporność i obniżone ryzyko wielu chorób przewlekłych.