MENU
Jesteś tutaj: Kontakt Blog Aronia

Aronia

Przecier z aronii

 

1 kg owoców aronii i 150 g cukru.

1. Umyj i osusz owoce.

2. Podgrzewaj je na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozgotują. Zamieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna naczynia.

3. Odstaw naczynie na bok, niech owoce przestygną.

4. Przetrzyj owoce przez sito, wsyp cukier, zamieszaj.

5. Ponownie podgrzej, lecz ich nie gotuj.

6. Tak przygotowaną gorącą masę przełóż do słoików. Zamknij je.

7. Weź duży garnek. Postaw w nim słoiki. Wlej wody do ¾ ich wysokości. Przykryj garnek.

8. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.

9. Wyjmij z garnka i postaw do góry dnem by ostygły.

Istnieje wiele produktów skutecznych w walce z chorobami i służące ochronie zdrowia, właśnie takich jak aronia.