Układ Odpornościowy
Wspomaganie odporności Wszystkie komórki organizmu posiadają receptory witaminy D. Komórki odpornościowe również. Witamina D wpływa na wrodzone i adaptacyjne reakcje immunologiczne. Jest stymulatorem wrodzonej obrony poprzez zwiększenie autofagów i fagocytozy w makrofagach i monocytach po kontakcie z patogenami. Gdy poziom witaminy D we krwi spada poniżej 30, możemy mówić o negatywnym wpływie na odporność. Kefir to cenne źródło białka, fosforu, witaminy B12 i B2. Także cenne źródło zdrowych bakterii. Bakterie kefiru docierają do jelit, gdzie są potrzebne. Kefir to lepszy probiotyk niż jogurt. Niestety o jogurcie nie można powiedzieć, że wykazuje działanie probiotyczne. W odróżnieniu od bakterii zawartych w kefirze, bakterie z jogurtu nie docierają do jelit, są niszczone w żołądku przez soki trawienne na wcześniejszym odcinku układu trawiennego. Warto pić kefir kilka razy w tygodniu. Dieta bogata w związki polifenolowe korzystnie wpływa na odporność organizmu. Zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz osteoporozę. Najbogatsze źródła polifenoli to: Winogrono, bez czarny, dzika róża, czereśnie, porzeczka czarna, truskawka, żurawina, aronia, czarna jagoda, malina, wiśnie, grejpfruty, poziomka, owoc granatu, borówka czernica, jeżyny. Ważnym zaleceniem jest, by część białka w diecie pochodziła z produktów odzwierzęcych. Jeśli nie mamy alergii – to warto jeść białko z jajka. Białko dostarczają również ryby. Nieprzetworzone mięso to także dobre źródło. Gdy wzmocnimy organizm, on uchroni nas przed wieloma chorobami.Witamina D
Kefir
Polifenole
Niedożywienie białkowe jest głównym czynnikiem obniżającym odporność.