MENU
Jesteś tutaj: Kontakt Blog Układ Odpornościowy

Układ Odpornościowy

 

Wspomaganie odporności

Witamina D

Wszystkie komórki organizmu posiadają receptory witaminy D.

Komórki odpornościowe również. Witamina D wpływa na wrodzone i adaptacyjne reakcje immunologiczne.

Jest stymulatorem wrodzonej obrony poprzez zwiększenie autofagów i fagocytozy w makrofagach i monocytach po kontakcie z patogenami. Gdy poziom witaminy D we krwi spada poniżej 30, możemy mówić o negatywnym wpływie na odporność.

Kefir

Kefir to cenne źródło białka, fosforu, witaminy B12 i B2.

Także cenne źródło zdrowych bakterii. Bakterie kefiru docierają do jelit, gdzie są potrzebne.

Kefir to lepszy probiotyk niż jogurt. Niestety o jogurcie nie można powiedzieć, że wykazuje działanie probiotyczne.

W odróżnieniu od bakterii zawartych w kefirze, bakterie z jogurtu nie docierają do jelit, są niszczone w żołądku przez soki trawienne na wcześniejszym odcinku układu trawiennego.

Warto pić kefir kilka razy w tygodniu. 

Polifenole

Dieta bogata w związki polifenolowe korzystnie wpływa na odporność organizmu.

Zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, cukrzycę, nowotwory oraz osteoporozę.

Najbogatsze źródła polifenoli to:

Winogrono, bez czarny, dzika róża, czereśnie, porzeczka czarna, truskawka, żurawina, aronia, czarna jagoda, malina, wiśnie, grejpfruty, poziomka, owoc granatu, borówka czernica, jeżyny.

Niedożywienie białkowe jest głównym czynnikiem obniżającym odporność.

Ważnym zaleceniem jest, by część białka w diecie pochodziła z produktów odzwierzęcych.

Jeśli nie mamy alergii – to warto jeść białko z jajka.

Białko dostarczają również ryby.

Nieprzetworzone mięso to także dobre źródło.

Gdy wzmocnimy organizm, on uchroni nas  przed wieloma chorobami.