Oddychanie
Warto rozpocząć dietę i wyeliminować po kolei najczęstsze alergeny. Obserwować swoją reakcję czy się poprawia. Jeśli objawy astmy wywołuje pokarm, to gdy wykluczymy dany produkt zobaczymy poprawę. Należy wykluczać dany produkt z diety w celu sprawdzenia, czy nas uczula, na co najmniej 1 tydzień, do nawet 4 tygodni. Warto sprawdzić wykluczenie: zboża, nabiał, jajka, orzechy, czekolada, rośliny strączkowe, ryby, soja. Zboża są głównym składnikiem diety większości ludzi. Na drugim miejscu wypada niestety nabiał i tak dalej. Siarczyny. Stosowane są jako środki konserwujące w żywności. Spożycie siarczynów powoduje objawy u wrażliwych osób, między innymi – u astmatyków właśnie. Żywność, która może zawierać wysokie stężenie siarczynów to suszone owoce, niektóre soki owocowe, wino, marynaty. Glutaminian sodu. Osoby z astmą mogą źle reagować na glutaminian sodu. Środek ten obniża wydolność płuc i może skutkować napadem astmy po 1 lub 2 godzinach. Hipoglikemia reaktywna. Zadbaj o cukier. Kwasy tłuszczowe trans. Szkodzą każdemu. Należy bezwzględnie oczyścić z nich dietę.Unikać tłuszczów częściowo utwardzonych. Więcej magnezu w diecie. Jedzenie większej ilości produktów bogatych w magnez pomaga każdemu astmatykowi, bo składnik ten sprzyja relaksacji mięśni gładkich oskrzeli, działa przeciwzapalnie, zmniejsza reaktywność na histaminę. Każdy z tych efektów zapobiega astmie lub pomaga w jej leczeniu. Witamina C. Warto podnieść jej spożycie do 500 mg dziennie co najmniej. Jej małe spożycie zwiększa nadreaktywność dróg oddechowych na histaminę, co jest częste u astmatyków. Masa ciała Nadwaga lub otyłość nasila ryzyko i objawy wielu różnych chorób, w tym astmy. Często jest tak, że gdy osoba choruje, a skupi się tylko na schudnięciu, okazuje się, że nagle schorzenia i objawy ustępują. Przez nadwagę cierpią również płuca. Redukcja stresu, relaksacja. Co uspokaja czynność płuc? Relaksacja ciała i umysłu, redukcja stresu.
Alergie pokarmowe to główny czynnik rozwoju astmy.