MENU
Jesteś tutaj: Sklep Leczenie Żywieniem

Leczenie Żywieniem

Kategorie:
Sortuj:
Na stronie:

     Ajurweda odkrywa przed nami wiedzę na temat miedzi i jej leczniczego wpływu na nasz organizm. Dlaczego powinniśmy pić wodę z miedzianego naczynia? Jakie właściwości zdrowotne ma woda trzymana w miedzianym dzbanie? Co o miedzi i miedzianych naczyniach mówi ajurweda? Sprawdź.

Istnieje wiele filtrów do uzdatniania wody, by była ona zdrowsza i miała lepszy smak. Jednak już tysiące lat temu ludzie potrafili eliminować z wody szkodliwe cząstki. Słowo „tamra” oznacza w sanskrycie miedź, natomiast „jal” to naczynie. Te dwa słowa oznaczają miedziane naczynie do przechowywania wody. Wypita rano woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, równoważy wszystkie trzy dosze (wata, pitta i kapha).

Dobroczynny wpływ miedzianych naczyń znali już dawno jogini w Indiach. Picie wody z takiego naczynia posiada szereg korzyści zdrowotnych, m.in. zwiększa odporność organizmu i zmniejsza stany zapalne. Zaleca się, aby przechowywać przez noc wodę w miedzianym dzbanku przez czas nie krótszy niż 16 godzin, a następnie z samego rana wypić co najmniej jeden kubek takiej wody.

Regularne picie wody z miedzianego naczynia nie tylko oczyszcza przewód pokarmowy, ale reguluje także procesy trawienne.

Silne właściwości antybakteryjne miedzi nie tylko hamują, ale także niszczą szkodliwe patogeny. Picie wody z naczynia miedzianego jest niezwykle ważne także z punktu widzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki temu pijemy wodę „Żywą”, która jest skuteczniej wchłaniana przez komórki, bardziej nas nawilża i pomaga neutralizować toksyny w organizmie.